Glas

Enkelslipade glas

Glasögon som är enkelslipade (även kallade enstyrkeglas) har en och samma styrka över hela glaset och är för dig som är närsynt, översynt och/eller astigmatiker. Kring 40-årsåldern brukar vara runt den tid när de flesta människor normalt sätt upplever åldersynthet (presbyopi).

Med enkelslipade glasögon så kan man korrigera för begränsat skärpedjup med hjälp av läsglas. Enstyrkeglas kan variera i kvalitet och egenskaper. Det går till exempel att få de extra tunna, asfäriska och med diverse ytbehandlingar.

Dubbelslipade glas

Ett dubbelslipat glas även kallat bifokala glas är ett avståndsglas med en liten infälld ruta med rätt styrka för närseende. Det finns även trifokala glas vilket har två rutor istället för en, den ena för mellan avståndsseende respektive närseende. Båda trifokala och bifokala används då de är mer lämpliga än progressiva.

Progressiva glas

Presbyopi eller åldersynthet drabbar huvudsakligen de som passerat 40 år. Denna förändring i vår syn är helt normal och beror på att ögats lins blivit mindre flexibel vilket resulterar i att vi får sämre synskärpa på långa och korta avstånd. Därför är progressiva glas att föredra för dig som behöver synkorrigering utan att tvingas byta glasögon beroende på vad du håller på med.

I ett progressivt glas så är avståndseendet överst i glaset, närseendet (läsa, skriva, datoranvändande) och området i mitten opererar för mellanavstånd. Där så är glaset slipat på ett sätt så att det blir en mjuk övergång mellan glasets olika synområden.

Ytbehandlingar:

För att få dina glasögon ännu mer personliga så kan man lägga till olika ytbehandlingar på glaset. Det finns massa olika behandlingar att välja mellan och de har alla sina unika funktioner. En del ökar slitstyrkan, ökar ljusgenomsläpp, synkomforten, kontrastseendet med mera. Vi rekommenderar alltid att ytbehandla sina glasögon eftersom det är en investering som lönar sig i längden.

Hårdytabehandling gör glasen mer motståndskraftiga mot repor och ökar glasens livslängd. Rekommenderas för alla plastglas och ingår alltid vid antireflexbehandling.

Antireflexbehandlingar minimerar reflexer och blänk i glasen. De ger bättre kontrastseende, klarare färger och bättre mörkerseende. En del av dessa behandlingar ger smuts- och vattenavvisande egenskaper, vilket även gör glasen mer lättskötta.

UV-skydd är bra att ha eftersom det skyddar ögonen från solens skadliga ultravioletta strålar.

Polariserande filter (solglas) dämpar reflekterande blänk och minimerar bländning vid exempelvis: bilkörning, skidåkning och på stranden.

Fotokromatisk behandling gör att glasen mörknar i solljus.

Färgade glas dämpar störande ljus för ögat i olika mörkhetsgrader.

Spegelglas finns i olika nyanser.